Nestende kauwen in uw schoorsteen?

Het voorjaar start en het landschap ontpopt zich weer in een vrolijke, heerlijk geurende, gekleurde wereld. Daar worden wij als mens blij van maar ook de dieren. Vogels sieren de blauwe lucht en fluiten er vrolijk op los. Het voorjaar betekent ook dat de vogels actief zijn met het bouwen van een nest, om zo een fijn onderkomen te maken voor hun toekomstige jongen.
Avonda Faunabeheer komt in het voorjaar regelmatig nestende kauwen tegen. Bijvoorbeeld in de situatie van mevrouw van H. In haar nieuwe woning hoorde ze veel gerommel in de schoorsteen en takjes en afvalresten vielen naar beneden. Toen ze buiten naar de schoorsteen keek, zag ze kauwen druk bezig met het maken van een nest.

 

Overlast door kauwen

Kauwen houden ervan om hun nesten te bouwen in schoorsteenpijpen. Voor hen is het een veilige omgeving waar de eieren op het gemak worden uitgebroed. Maar een kauwennest in de schoorsteenpijp is onwenselijk en kan zelfs tot een gevaarlijke situatie leiden. Wanneer het nest de schoorsteenpijp blokkeert en u heeft dit niet in de gaten maar steekt wel de kachel aan kan de rook niet weg. Hierdoor is het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast zorgt het piepen van de jongen voor geluidsoverlast, kan het een nare geur veroorzaken en takken kunnen naar beneden vallen. Kauwen verspreiden houtwormkevers via hun uitwerpselen dus ook daar kunt u overlast aan ondervinden. Helemaal wanneer uw huis van hout is gebouwd. Kortom op de vraag of er actie ondernomen moet worden op nestende kauwen in uw schoorsteen, is het antwoord volmondig ja. Helemaal als kauwen uw rieten dak vernielen.

 

Oplossing nestende kauwen

In de situatie van mevrouw van H. heeft Avonda Faunabeheer geadviseerd om een schoorsteenveger te contacteren. Na het schoonvegen van de schoorsteenpijp is het plaatsen van een gaasje (boldraadrooster) op de schoorsteen helaas niet voldoende. De kauwen zijn niet voor één gat te vangen en bouwen hun nest dan gewoon op het gaasje. Boldraadroosters zijn wel ideaal voor de wering van kauwen bij de afvoeren zonder kap op het dak. Bij mevrouw van H. is een bal aan een koord in de schoorsteen gemonteerd. Zo kan de lucht door de schoorsteen maar is het voor de kauwen niet mogelijk om een nest te bouwen. In een situatie waar de schoorsteen voorzien is van een kap kan het raadzaam zijn om de kap met gaas te laten afsluiten. De kauwen kunnen zelfs in de kap een plek vinden voor een nest. Bij Avonda Faunabeheer wordt op een effectieve en diervriendelijke wijze gewerkt. Door het wegvangen van kauwen en/of het plaatsen van wering wordt de kauwen overlast verholpen.

 

Broedseizoen van de kauw

Het broedseizoen van de kauw is tussen de maanden april en juni. Mevrouw van H. was er op tijd bij en de kauwen waren nog niet aan het broeden. De overlast die zij heeft ondervonden viel mee. Heeft u een vermoeden van nestende kauwen in uw schoorsteen? Neem vrijblijvend contact op en vraag om advies. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>